Genustänk till överdrift?

Alltså, jag tycker att det börjar gå lite till överdrift detta med genustänk. Det börjar mer och mer kännas som att man som mamma inte får klä sina döttrar i rosa, köpa glittriga hårspännen och en docka i present, för då har man inte ett bra genustänk? Alltså det spelar väl ingen roll eller? Varför kan man inte bara få köpa kläder man tycker är fina? Jag skiter ju fullständigt i om jag hittar en tröja som jag tycker är fin och den råkar vara rosa. Gillar jag den så köper jag den.

Min äldsta dotter är inte så brydd. Hon bryr sig inte om vad hon har för kläder och är inte mycket för att ha kjol eller klänning. Det kommer vissa dagar när hon vill ha det på sig och då får hon det. Hon leker mest med bilar, hennes favoritfärg är blå och hennes favoritfilm är ”Bilar 1&2”. Självklart låter jag henne leka med sina bilar och hon har mycket blått i sitt rum och filmerna får hon se när hon vill (nåja..). Häromveckan var vi och handlade lite nya kläder till henne och hon var med. Hon hittade en tröja med bamse som motiv, på det som ska vara ”killavdelningen”. Hon älskade tröjan och ville inte släppa den så vi köpte den med. Varför jag berättar allt detta är bara för att säga att vi inte bara köper rosa och så vidare. Men jag undrar fortfarande varför man inte får det? Verkar ju bli ett ramaskri.

Molly är ju mer en ”tjejig” tjej. Hon älskar rosa, hon älskar klänningar, hon älskar gosedjur och dockor och hon vill ofta ha tofsar och glittriga hårspännen i håret. Ska jag, som mamma, förbjuda henne att ha det bara för att jag vill tänka mer ”genus”? Visst, jag tycker att det är ruggigt tråkigt att det inte finns fler alternativ i vanliga klädesbutiker, fler färgval och mer klara fina färger, men ändå. Jag tycker att det är lite löjligt och jag tycker att det ibland går till överdrift.

Förr älskade jag rosa! Det gör jag fortfarande, men det beror på vilken nyans av rosa. Babyrosa/ljusrosa är jag så snuskigt trött på! Men finns ju tusen andra nyanser av det. Och båda mina barn har cericerosa overaller och jag tycker att dom är snygga! Dessutom är dom varma och barnen behöver aldrig frysa. Men skulle jag då istället köpt en blå overall bara för att gå emot normen? Näe, skärp er! Tycker man att nått är fint så köper man det, oavsett färg! Självklart får tjejer ha blått och killar ha rosa men även vice versa! Glöm inte det!

Ville bara säga det..

P.s. Våra barn har massa rosa, men dom har även mycket fint i andra färger! Jag klär dom inte bara i rosa.. D.s.

3 thoughts on “Genustänk till överdrift?

  1. åh, kan inte mer än hålla med! Jag kommer då också klä våran tjej i massvis med rosa, men det betyder inte att jag inte kommer att klä henne i blått också. Tycker det börjar gå i överstyr 🙂

  2. Det är sant det du skriver! Att folk går till överdrift! Jag är lite anti rosa bara för att det BARA är rosa allt på tjejavdelningen. Sen är det klart att jag har rosa kläder till Moa med. Men köper helst i andra färger. 😉

  3. Fast genus handlar absolut inte om att förbjuda! Det handlar om att erbjuda allt. Lily älskar också klänningar och rosa och hon får ha det hur mycket hon vill. Men tyvärr är det så att många tjejkläder är snäva och opraktiska och sånt vägrar jag köpa.
    Dessutom är det en fråga om bemötande. Om Lily kommer i finklänning är det bara en massa ”Åååh, vad fiiiiin du är”, medan pojkar får höra att de är snabba, coola, bra på att klättra osv. Jag vill inte att så mycket vikt ska fästas vid hennes utseende, jag vill att hon ska uppskattas för den hon är som person.

    Så trots att jag tillåter ”flickigt” så är jag mån om att det inte ska vara bara sånt. Vi har lite av varje och jag försöker se till att allt är lekvänligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *