Bebisar och sömn!

Jag bara måste skriva detta inlägget. För just detta var även uppe på nyhetsmorgon imorse. Det handlade om bebisar och deras sömn. Det var en mamma som ringde in till experten och sa att deras bebis, när dom lagt henne för natten, bara sover 1-2 timmar och sedan vill gå upp och leka ett par timmar för att sedan lägga sig igen! Experten frågade hur dom gjorde första gången ungen gjorde så och hon svarade (självklart!) att hon tog upp henne så att hon fick leka. Detta ska man ju inte göra, för då får bebisen ”utdelning” och något roligt att göra, nästan som en belöning. Detta tar ju bebisen för vana att hon FÅR göra sen och därmed får föräldrarna problem. Man ska bara låta bebisen ligga kvar i sängen oavsett om hon är klarvaken och glad och tjoar efter en. Man SKA inte ta upp bebisen för att den då LÄR sig att den FÅR kliva upp och leka en stund! Varför gör många så? Och sedan gnäller över att ungen inte VILL sova?! Jag har bara lite svårt att förstå detta.

Vi har alltid varit stenhårda vad gäller ungarnas sömn. När dom lagt sig så ska dom sova. Detta har vi ju fått tillbaka genom att ungarna sover hela nätterna 12 timmar i stöten och vaknar pigga och glada (oftast). Och om dom vaknar på kvällarna/nätterna går vi in, stoppar om dom och ger dom nappen och snutten och då somnar dom om efter ett tag. Och jag tror faktiskt att man MÅSTE vara hård med detta. Tar man upp dom så att dom får leka så är det VI föräldrar som LÄR dom dessa fula ovanor. Det är inte bebisens fel att dom vaknar utan det är vårat eget.

Sen finns det ju undantag som t.ex. om bebisen/barnet är sjuk och inte kan sova av den anledningen. Men det betyder inte att barnet ska få leka för det. För då kanske den tar det för vana. Men hur som helst, jag vet egentligen inte vad jag ville ha sagt med detta jag tycker bara att den experten hade så RÄTT så jag var tvungen att ta upp det i bloggen. Det gäller alltså att vara envisare än sina barn och BITA IHOP! Nu ska jag laga mat!

3 thoughts on “Bebisar och sömn!

  1. Jag håller nästan med dig.Med Lucas har det aldrig varit några problem med att han ska sova när det är kväll.Men med Liam som varit jätte kvällspigg så har det varit ett lite "större" problem.Han har aldrig somnat före 10-11 förräns nu.Han kunde somna kring 8 men vakna efter typ en halvtimme och var jätteglad.Och det spelade igen roll om man han låg i sin säng och var glad.Han var ändå vaken till 11.Men vissa kvällar tog jag upp honom eftersom han var glad.Varför ska ha ligga där när han inte är trött?Det spelade ju ändå ingen roll.:)Men nu brukar han somna kring 8-9 och inte vakna någon förrän han ska äta på natten.
    Men som sagt,alla barn är så olika.Och det som passade Lucas tex. passade inte Liam.:)
    Jag tror att allt löser sig så småningom.Men visst skulle det vara skönt om Liam kunde sova hela nätter nu vid 6 månader.Men jag har ju bara mig själv att skylla till varför han inte gör det.:)

  2. Du har helt rätt Malin! Vi har slitit en del i perioder för att få barnen att sova nätterna igenom men nu sover de oftast 12-13 tim varje natt. Alma kan dock vakna ibland och måste få torrt eller ev en flaska, hon äter till och från fortfarande dåligt. Fast oftast så somnar hon om utan problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *