Vad är det?

Har fått många frågor på vad endometrios egentligen är för något. jag är så himla dålig på att förklara detdär så jag tänkte sno lite text från vardguiden.se så kan ni ju läsa själva.

”Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan, endometrium, förekommer utanför livmodern. Vävnaden kan finnas var som helst i kroppen. Vanligast är att den finns i buken, till exempel på bukhinnan, på äggstockar, på urinblåsa eller på tarm, i ärr efter operationer i buken och i bristningar som uppstått i samband med förlossning.

Ett vanligt missförstånd är att endometrios kan orsaka missfall men det finns i dagsläget inga data som talar för att endometrios ökar risken för missfall.

Endometrios är en kronisk gynekologisk sjukdom då vävnad som liknar livmoderslemhinnan finns utanför livmodern. I Sverige har ungefär tio procent av kvinnor i fertil ålder sjukdomen. ”

Det är alltså detta läkaren ”med 99% säkerhet” tror att jag lider av. Jaa, ska jag vara ärlig tror jag det med faktiskt. På måndag (19 september) är det dags för titthålsoperation där dom ska bränna bort härdarna runt äggstockarna som läkaren såg på ultraljudet. Han ska väl även ta bort vätskan som hade samlats under bägge äggstockarna med. Min förkylning är så gott som borta *peppar peppar* så det blir förmodligen operation på måndag ändå. Var ju lite orolig för det innan.. Hur som helst, här har ni alltså lite info om vad det är för något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.