Endometrios?

Jag har dragit ut på detta så länge jag kunnat nu. Men nu börjar jag bli riktigt less! Det är såhär att jag har väldigt länge haft problem med olidig mensvärk. Jag har mensvärk från ägglossning till mensens slut, vissa månader mer än andra, och det börjar ta på krafterna! Alvedon hjälper föga. Så jag har börjat kolla runt lite själv vad detta kan bero på och har hittat sjukdomen endometrios. Dessa symptomer har endometrios:

 • Mycket kraftig menstruationssmärta, smärta som för vissa kan förvärras i slutet av menstruationen
 • Riklig menstruation, vissa drabbade kan blöda över en deciliter blod per menstruationstillfälle
 • Samlagssmärta
 • Smärta vid användning av tex. tampong
 • Smärta i korsryggen och ut i benen
 • Smärta när man kissar eller har avföring
 • Förstoppning och/eller diarré
 • Trötthet, utmattning
 • Feber
 • Infektionskänslighet
 • Ofrivillig barnlöshet
 • Depression

  De symptomer jag har strykit över är dom jag inte känt av. Feber har jag väl haft men bara när jag är sjuk.. Och jag tycker inte att jag upplevt att jag har vidare stor infektionskänslighet heller. Barn har jag ju, två underbara döttrar och deppression är väl inget heller. Visst känner man sig nere vissa perioder i livet men sånt är väl rätt normalt? Så jag har faktiskt äntligen tagit tag i att ringa till kvinnokliniken och bett om tid. Det lät inte så lovande om tider när jag pratade med henne i telefon men fick hem ett brev under förra veckan. Jag har fått en tid den 10 maj klockan 08.00! Kom på att jag hört ett symptom till, oregelbunden mens. Den har inte varit jätteoregelbunden men den har aldrig varit helt regelbunden så att jag kan säga att den kommer PRICK den och den dagen. Men nu de senaste gångerna har varit helt sjuka. Den har kommit på dag 30, 27, 35 och nu är jag inne på dag 41, har grym mensvärk, men ingen mens i sikte. Jag blir inte klok på min kropp!

 • Har även fått veta att detta ligger i släkten, så risken är dessvärre ganska stor att även jag har det. Men det är i alla fall skönt att veta, då har jag nått att säga när jag ska till kk. Kanske man kan få nått smärtstillande som faktiskt hjälper. Och det känns ändå skönt att man kanske får lite klarhet på varför man mår som man mår även om det inte finns något botemedel! Ni kan läsa mer om endometrios här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Endometrios

  Jag vet egentligen inte varför jag skrev allt detta men jag kände att jag behövde skriva av mig lite. Men nu måste jag väcka Jesper! Ha en fortsatt trevlig dag!

  4 thoughts on “Endometrios?

  1. Är ju faktiskt rätt vanligt med detta. Har hört och läst lite om det. Du har inte sökt läkare?

   Jo du jätte snygg framsida på bloggen!

   kram

  2. Jag har endometrios, och ja.. än har jag inte hittat något smärtstillande som hjälper till 100%, men det är ju såklart olika från person till person. Vissa dagar har jag så ont att jag inte tar mig upp ur sängen, och det kan vara då jag inte ens har mens, så man kan alltså ha ont hela tiden. Vet inte om du läste det, men det är ju då alltså cystor som bildas, och även om man bränner bort cystorna så kan man ha ont, bland annat pga ärrvävnad. Inte för att vara dum nu, men jag hoppas att det är endo du har, för då känns det inte så hopplöst för mig. Överallt läser jag att de som har endo inte kan få barn, och det är ju ganska deprimerande då jag ännu bara är 20, och vill ha i alla fall två. Jag hoppas du får svar på vad du har, och har du några frågor eller sådär så är det bara du hör av dig! 🙂 Inte för att jag är expert, men det kan ju vara skönt att språkas med någon i samma sits.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *