Dvärgbandmasken

Kände att jag behövde skriva ett inlägg om denna äckliga lilla parasit. Den har ju ändå hittats här i Uddevalla kommun och man blir ju aningens orolig ändå. Inte för hundens skull då hundar kan bära på den men dom blir aldrig sjuka av den utan det är vi människor som blir sjuka. Men både hundarna och katterna kan ju bära på den och sedan överföra den till oss. Men sen hittade jag detta:

Huvudvärdarna kan inte smitta varandra utan en mellanvärd. Hundar kan alltså bara smittas om de äter en smågnagare – inte av att nosa på eller äta andra hundars avföring.

 Hundarna måste alltså ÄTA en gnagare för att kunna få detta. Troja är inte intresserad av det. Inte ens när vi stötte på en liten mus när vi var ute och gick. Hon tittade bara på den för att den rörde på sig och sen brydde hon sig inte. Katterna däremot är ju lite annat. Turbo har kommit hem med 3-4 möss i sommras. Vill ni läsa mer kan ni göra det här:
http://www.sva.se/upload/pdf/Djurh%C3%A4lsa/Hund/vartattvetaomdvargbandmask.pdf 

Vi kan ju dock även bli sjuka genom att äta bär i skogen. Så man ska ju inte vara för säker. Men det enda vi egentligen kan göra åt saken, nu, är att vänta på deras andra tester. Dom skulle ju tydligen testa 7-8 rävar som var i närheten eller nått sånt. Så vi får se helt enkelt. Jag ska i alla fall avmaska både katterna och hunden nu med det dom rekomenderade i aftonbladet, Praziquantel, och Troja ska även få sig ett bad igen. Då har vi i alla fall gjort vad vi har kunnat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.